Hvordan får man en dybere forståelse af, hvad Esbjerg er for en størrelse? Man skriver en bog, hvor man afslører byens hemmeligheder, trækker på sin hukommelse og fletter fakta og fiktion sammen. Det har cand.mag. i tysk og religion, Jacob Jonia, gjort med krimien Den yderste grænse – bind 1 i en serie om det første danske rejsehold, som nu er blevet filmatiseret og får premiere i biografen til september.
Romanen, som foregår i 1920’erne, er også et stykke dansk politihistorie med datidens splinternye metoder såsom fingeraftryk og affotografering af gerningssteder. Den er tænkt som en hyldest til de relativt anonyme pionerer inden for opklaringsarbejdet.
Jacob Jonia havde længe overvejet, at der burde laves en historisk krimiserie på dansk – ligesom man har det i f.eks. Tyskland. Et program på DR1, der præsenterede Otto Himmelstrup og Rejseafdelingen, som det hed i 1927, satte ham på sporet. Inden længe var der flere forlag, som var interesserede, og idéen til de første tre bøger lå lige for.
Hvis læserne ellers vil det, kan serien komme til at bestå af 9 eller 10 bøger og slutte med drabet på Kaj Munk, som det faktisk lykkedes Himmelstrup at opklare – imod alle odds – i 1945. Han fandt også de skyldige, fik dem retsforfulgt, dømt og fængslet.