Du bruger en browser, som ikke understøttes fuldt ud. Det betyder, at designet på siden nogen steder ikke ser korrekt ud eller i værste fald ikke virker. Opdaterer du din browser, vil siden se korrekt ud.

'Mussolini, fascismen og Rom'

Tidspunkt: mandag d. 26. februar 2018 kl. 19:30
2 deltager(e)

 

Foredrag ved Nils Arne Sørensen: Da Rom blev hovedstad 

Det samlede Italiens første hovedstad var Torino, den næste var Firenze. Men det var midlertidige løsninger, for det fleste af Italiens grundlæggere var enige om, at Rom måtte være det naturlige valg. Det blev en realitet, da italienske styrker i 1870 havde erobret byen fra Pavestaten, men det rejste nye problemer: Hvordan kunne det nye Italien sætte sit distinkte aftryk på byen, så den ikke længere blev set som pavernes by – eller resterne af kejsernes?

   Foredraget fortæller historien om, hvordan Italiens nye verdslige magthavere forsøgte at italianisere den evige stat gennem byplanlægning, monumentalbyggeri og statuer. Det afsluttes med en nærlæsning af forkætrede Fædrelandets Alter (Vittorio Emanuele monumentet), som er meget mere interessant end hånlige kælenavne som ”gebisset”, ”bryllupskagen” og ”skrivemaskinen” lægger op til.