Du bruger en browser, som ikke understøttes fuldt ud. Det betyder, at designet på siden ikke ser korrekt ud eller i værste fald ikke virker. Opdaterer du din browser, vil siden se korrekt ud.

Læs mere

13. september: I pagt med djævelen

Tidspunkt: onsdag d. 13. september 2017 kl. 19:00

Foredrag - ved Louise Nyholm Kallestrup, lektor i kulturhistorie, SDU.

 

I år fejrer vi så 500 året for startskuddet på reformationen, nemlig Luthers teser på Wittenbergs kirkedør. 1500tallet blev et århundrede præget af religiøs fornyelse, opbrud og reform, men også af voldsomme kætter- og trolddomsforfølgelser i det meste af Europa.

   I Danmark har der i mange år hersket en sejrsfortælling om reformationen, hvor overgangen fra katolicisme til protestantisme er blevet set som et skridt på vej mod det moderne samfund. I den fortælling er det katolske blevet præsenteret som en formørket fortid. Film og bøger om hekse- og kætterforfølgelser har medvirket til at fastholde et billede af den katolske kirke og særligt inkvisitionen som brutal og intolerant.

   I foredraget zoomes ind på de italienske hekseforfølgelser og deres forløb, og hvorledes den romerske inkvisition på denne ene side var en for sin tid moderne juridisk institution, men på den anden side et produkt af en tid, hvor religiøs intolerance og ensretning prægede Europa. 

   Foredraget vil også drage sammenligninger med hekseforfølgelserne i Danmark.  De foregik nogenlunde på samme tid. Sammenligningerne vil nok overraske en del danskere