Du bruger en browser, som ikke understøttes fuldt ud. Det betyder, at designet på siden ikke ser korrekt ud eller i værste fald ikke virker. Opdaterer du din browser, vil siden se korrekt ud.

Læs mere

"Mafia - en stat i staten" v/Gitte Konradsen

Tidspunkt: torsdag d. 24. oktober 2019 kl. 19:30
4 deltager(e)

Foredrag:

Den italienske mafia forbindes med mange dramatiske begivenheder, men mafiaen er ikke bare eksotisk dramatik, som man kender den fra klassiske gangsterfilm. Mafiaen er også politik, økonomi og en bestemt mentalitet med dybe rødder i Siciliens og Syditaliens kulturhistorie.

Sicilien og Palermo har altid været udgangspunktet for den historiske mafia med et stort net af gangstere, narko, mord og magtkampe mellem de forskellige ”familier” og myndighederne.

Foredraget fører os gennem den spændende historie om optagelsesritualer, uformelle love og klientelisme. Vi hører om transformationen fra den traditionelle mafia på Vestsicilien, forgreningerne til USA, mafiaens rolle under fascismen og ikke mindst 1960erne og 1970’erne, hvor mafiaen for alvor flyttede til byen og fik kontrol over byggeentrepriser, offentlige ydelser som renovation og transport, men også var aktiv indenfor smuglergods, narkotika, prostitution og politik.

Vore dages italienske forretnings- og politiske mafia, med brug af vold, trusler, afpresning og korruption, er kommet til siden hen og er udbredt over det meste af Italien og har tilpasset sig globaliseringen.

Mafiaen lever og eksisterer, på trods af talrige kriser, stadig i bedste velgående. Dette skyldes ikke mindst en fantastisk evne til at tilpasse sig ændrede forhold og samfundsstrukturer samt en tendens til at infiltrere det politiske miljø på allerhøjeste niveau.